Endodonti
Bir dişin içindeki hasarlı kısmı iyileştirmek için kanal tedavisi yapılır. Endodontik tedavi olarak da bilinir. Dişte bir yuva açmayı ve iç kısım olan diş özünü çıkarmayı içerir. Diş özü diş köklerine uzanır ve bağ dokusu, sinirler ve bir kan kaynağından oluşur. Pulpa elimine edildikten sonra alan doldurulur ve kapatılır. Gerekirse dişin kuronunu veya çiğneme yüzeyini değiştirmek de mümkündür. Nitelikli bir endodontist veya genel diş hekiminiz kök kanal tedavisini uygulayabilir.
Endodonti Nedir?
Endodonti, pulpanın tamamen çıkarılmasıdır; çok kısaca anlatacak olursak endodonti, sürekli ağrıya neden olan bir dişin ‘sinirini’ almak için yapılan bir işlemdir . Kanalı mümkün olduğunca aseptik olarak bırakmak için bakteri ve nekrotik dokunun çıkarıldığı kök kanal sisteminin bir temizleme prosedüründen oluşur.
Diş çürüğü, diş sinirlerinin iltihaplanmasının ve enfeksiyonunun ana nedenidir. Bununla birlikte, tedaviye başvurmanın başka nedenleri de vardır: diğerleri arasında travma, kırıklar, aşınma ve yıpranma gibi nedenlerde endodonti işlemi uygulanabilir.
Dişin sahip olduğu kanal sayısına bağlı olarak, bir endodontik model veya diğeri tanımlanır:
- Uniradiküler endodonti. Bu, yalnızca bir kökü veya kanalı olan dişlerde gerçekleştirilir. Bu dişler genellikle kesici ve köpek dişleridir.
- Biradicular endodonti. Bu yöntem alt azı dişleri veya üst 1.. küçük azı dişleri gibi iki kanallı dişlerde yapılır.
- Multi-radiküler kök kanal tedavisi. Bu, üst azı dişleri gibi üç veya daha fazla kanallı dişlerde yapılır.
Endodonti hangi durumlarda yapılır?
Dişin siniri, dişin en iç kısmında, kan damarlarının ve sinir uçlarının bulunduğu yerde bulunur. Genellikle çürüğün neden olduğu bir enfeksiyon nedeniyle iltihaplandığında şiddetli ağrıya, şişmeye ve sıcağa veya soğuğa karşı hassasiyete neden olur. Pulpadaki iltihabın tedavisi genellikle kanal tedavisi gerektirir.
Endodonti güvenli ve etkili bir tekniktir. Dişinizin işlevselliği ve doğal görünümü hızla eski haline döner. Kanal tedavisinden sonra, tedavi edilen diş diğer sağlıklı dişler gibi davranacaktır ve sadece çok az durumda dişe yeniden kanal tedavisi yapılması gerekecektir. Bu genellikle yalnızca kök kanal tedavisinin beklendiği gibi olmadığı durumlarda, genellikle kök kanallarında bulunan tüm bakterilerin giderilememesi nedeniyle yapılır. Bu durumda dişin çekilmemesi için ikinci bir temizlik yapılır.