Porselen Kaplamalarım Hiç Renk Değiştirir mi?
Siz ve diş hekiminiz kaplamalarınızın rengini seçtikten ve bunlar sizin spesifikasyonlarınıza göre özel olarak üretildikten sonra, porselen asla renk değiştirmeyecektir. Bu, çoğu kozmetik diş hekiminin gülümsemelerini yenilemek isteyen hastalara kompozit veneer yerine kaplamaları önermesinin nedenlerinden biridir.
Kaplamalar doğal dişler gibi zamanla renk değiştirip lekelenebilir mi, yoksa umduğunuz kadar uzun süre orijinal güzelliğini korur mu?
Porselen Leke Yapmaz
Doğal diş minesi gözenekli olduğu için zamanla lekelenir. Yiyeceklerden, içeceklerden ve tütünden gelen pigmentler dahil olmak üzere küçük parçacıkların içine gizlice girmesine ve renk bozulmasına neden olmasına izin verir. Porselen doğal diş minesi gibi görünse de gözenekli doğasını paylaşmaz. Aslında porselen tamamen gözeneksizdir – tıpkı cam gibi. Pigmentler basitçe ondan kayar.
Bu nedenle siz ve diş hekiminiz kaplamalarınızın rengini seçtikten ve size özel olarak üretildikten sonra, porselen asla renk değiştirmeyecektir. Bu, çoğu kozmetik diş hekiminin gülümsemelerini yenilemek isteyen hastalara diş yapıştırma yerine kaplamaları önermesinin nedenlerinden biridir. Diş yapıştırma malzemesi, kırmızı şarap ve kahve gibi şeylere sürekli maruz kalındığında lekelenebilir.
Peki… Kaplamalar Her Zaman Yepyeni mi Görünecek?
Kaplamalarınızı yapmak için kullanılan porselen, orijinal parlaklığını süresiz olarak koruyacak olsa da, bu, tedavinizin sonuçlarının her zaman yepyeni görüneceği anlamına gelmez. Kaplamalarınızın olduğundan daha koyu görünmesine neden olabilecek birkaç faktör vardır:
• Kaplamalar dişlerin üzerine yapıştırılır. Bazı durumlarda yapıştırma işleminde kullanılan siman lekelenerek kaplamaların daha koyu görünmesine neden olabilir. Böyle bir durumda, kozmetik diş hekiminizin kaplamaları çıkarması ve taze simanla yeniden takması gerekebilir.
• Porselende mikro çizikler oluşabilir. Bu küçük çizikler partikülleri içlerine hapsedebilir ve kaplamaların renginin bozulmasına neden olabilir. Bunu önlemenin en iyi yolu, aşındırıcı olmayan bir diş macunu kullanmak ve dişlerinizi fırçalarken daima nazik davranmaktır. Kaplamalarınızı beyazlatıcı bir diş macunu ile beyazlatmaya çalışmayın; bu tür diş macunları normal olanlardan daha aşındırıcı olma eğilimindedir ve kaplamalarda daha da fazla çizilmeye neden olabilir.
• Çok eski kaplamalar (onlarca yıl önce yerleştirilmiş olanlar) bugün kullanılan aynı yüksek kaliteli malzemelerden yapılmayabilir. Yaşla birlikte donuk görünmeye başlayabilirler. Böyle bir durumda, kaplamaların değiştirilmesi konusunda kozmetik diş hekiminizle görüşmelisiniz.
Dişlerinizi porselen kaplama ile yenilemek ister misiniz? Onlara gereken özeni gösterirseniz, haklı olarak orijinal güzelliklerini uzun yıllar korumalarını bekleyebilirsiniz.