Periodontoloji
Dişin çevresindeki sert ve yumuşak dokular klinik ve mikroskobik olarak incelenir, bu dokuları etkileyen bozukluklar teşhis edilir, tedavileri yapılır ve sonrasında hasta-hekim işbirliği ile sağlıklı tutulur.. Başlangıçta gingivitis, periodontolojide dişeti hastalıklarını tanımlamak için kullanılan terimdir. Diş eti kanaması, kırmızı, şiş, hassas diş eti, dişlerden kolayca ayrılan diş eti, dişler ve diş eti arasında iltihaplanma, sallanan ve giderek birbirinden ayrılan dişler ve inatçı ağız kokusu dişeti hastalığının belirtileridir.
Periodontal Hastalık Nedir?
Periodontal hastalık, ağızda bulunan floranın neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Dişleri destekleyen dokuları (diş eti, periodontal bağ ve kemik) etkiler ve yok eder.
PH’nin Belirtileri Nelerdir?
- Diş eti iltihabı
- Fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanama,
- Ağız kokusu,
- Diş eti çekilmesi
- Diş hareketliliği
PH’ ye ne sebep olur ve gelişiminde hangi faktörler rol oynar?
Ağızda bakteri florasının artması ve hastalığa genetik yatkınlık periodontal hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.
Sigara içmek, yanlış veya yetersiz ağız hijyeni, hormonal değişiklikler, diyabet gibi sistemik hastalıklar, bazı ilaçlar ve benzeri diğer faktörler sorunu ağırlaştırabilir.
PH nasıl tedavi edilir?
PH tedavisi diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir ve amacı hastanın ağız sağlığını yeniden sağlamaktır. Bu, ağızda bulunan patojenik bakteri seviyesinin azaltılması anlamına gelir. Mini aletler ve minimal invaziv teknikler kullanılarak, diş eti altında birikmiş bakterileri yok eden periodontal dezenfeksiyon tedavisi gerçekleştirilir.
Bazı durumlarda, Periodontal hastalığının türüne bağlı olarak, ağzın belirli bölgelerine, hasar görmüş dokuları eski haline getirmek veya çok derin alanlara erişim sağlamak için mikrocerrahi gereklidir.
Bu mikrocerrahi tedaviler, tedavinin agresifliğini ve ameliyat sonrası olası rahatsızlıkları azaltan en yeni nesil mikroskoplar ve cerrahi mikro aletlerle gerçekleştirilir. Dikiş kullanımından tamamen kaçınmak çoğu zaman mümkündür.